Elastaza
Elastaza w kale
Elastaza to enzym z grupy proteaz produkowany m. in. przez trzustkę i wydzielany do jelita z sokiem trzustkowym. Służy trawieniu białek zawartych w pożywieniu, a także odgrywa rolę w zachowaniu odporności przeciwko niektórym bakteriom na poziomie jelit. Jako parametr laboratoryjny elastaza w kale używana jest jako wskaźnik wydolności egzokrynnej trzustki. Czułość badania w tym kierunku wynosi w przybliżeniu 95 %.
Ważne, aby badanie przeprowadzać ze zbitej próbki kału, nie z luźnej ani z biegunki.
Zakresy referencyjne
>200 μg/g stolca - prawidłowa funkcja egzokrynna trzustki
100 - 200 μg/g stolca - lekka / umiarkowana niewydolność egzokrynna trzustki
<100 μg/g stolca - ciężka niewydolność egzokrynna trzustki
Uwaga, zakresy referencyjne badań laboratoryjnych w poszczególnych laboratoriach mogą się różnić. Zalecamy przeprowadzanie interpretacji wszelkich badań przez lekarza.
Zawartość serwisu www.goldencare.pl jest chroniona prawem autorskim.