Przygotowanie do wizyty u dietetyka

    Pierwsza wizyta

Podczas pierwszej, trwającej ok. 60 minut wizyty dietetyk przeprowadza wywiad zdrowotno-żywieniowy dotyczący m.in. oczekiwań związanych z wizytą, przewlekłych schorzeń, przyjmowanych leków i suplementów diety, rozkładu dnia, preferencji kulinarnych oraz przeprowadza analizę 3-dniowego dzienniczka żywieniowego. W trakcie wizyty wykonywane są także pomiary antropometryczne (masa, wzrost, obwód talii i bioder) oraz nieinwazyjna analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej. Zebrane w czasie pierwszej wizyty informacje posłużą do ustalenia indywidualnego planu żywieniowego, który obejmować może zalecenia dietetyczne lub w rozszerzonej wersji zalecenia dietetyczne z indywidualnym 7-/14-dniowym jadłospisem (przepisy i lista zakupów).

 

    Przygotowanie do pierwszej wizyty  

Jeśli możliwe prosimy o zabranie na wizytę bieżących wyników badań laboratoryjnych - morfologia, lipidogram, glukoza na czczo, TSH, sód, potas. Jeżeli leczą się Państwo na chorobę przewlekłą prosimy także o dostarczenie dodatkowych badań takich jak:

▪ w chorobach wątroby: AST, ALT, ALP, GGTP;

▪ w cukrzycy: hemoglobina glikowana HbA1c;

▪ w chorobach nerek: kreatynina, mocznik;

▪ w dnie moczanowej: kwas moczowy.

ZAKUP ZESTAWU BADAŃ >>> 

 

Prosimy również o  dostarczenie listy przyjmowanych leków i suplementów diety, wytycznych lekarskich odnośnie diety w Państwa schorzeniu (jeżeli otrzymali Państwo od lekarza) oraz o wypełnienie 3-dniowego dzienniczka żywieniowego, którego wzór znajduje się w załączniku poniżej. (Brak aktualnych wyników badań diagnostycznych nie jest przeciwwskazaniem do skorzystania z porady dietetycznej, dietetyk poprosi o doniesienie wyników na kolejne spotkanie). 

 

Podczas pierwszej wizyty wykonana zostanie analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej (BIA). Badanie BIA opiera się na pomiarze oporu elektrycznego ciała, przez które zostaje przepuszczony prąd o niskim natężeniu (≤ 1 mA). W celu uzyskania niezafałszowanego wyniku badania należy: 

▪ nie spożywać posiłków minimum 4 godziny przed wizytą,

▪ powstrzymać się od picia kawy i alkoholu w dniu badania i w dniu poprzedzającym,

▪ zakończyć intensywną aktywność fizyczną na 12 godzin przed wizytą,

▪ opróżnić pęcherz moczowy przed wizytą; 

▪ Panie prosimy o zaplanowanie wizyty w terminie nie przypadającym na okres menstruacji. 

Analizy BIA nie wykonujemy u osób poniżej 18 r.ż., u kobiet w ciąży i osób ze stymulatorami serca. 

 

    Zasady poprawnego wypełnienia dzienniczka żywieniowego 

Na pierwszą konsultację dietetyczną prosimy o dostarczenie starannie wypełnionego 3-dniowego dzienniczka żywieniowego, który jest jedynym narzędziem umożliwiającym dietetykowi wnikliwą analizę sposobu odżywiania pacjenta, wychwycenia błędów żywieniowych oraz stanowi podstawę opracowania indywidualnego planu żywieniowego. Dzienniczek optymalnie należy prowadzić przez 2 dni powszednie i 1 wolny od pracy. 

 

Najprostszym sposobem uchwycenia największej ilości szczegółów diety jest zapisywanie rodzaju i ilości spożytych pokarmów na bieżąco, zaraz po posiłku. W dzienniczku prosimy notować 

▪ wszystko, co danego dnia Państwo spożyli i wypili (nawet jeżeli były to niewielkie ilości np. 3 orzechy, 1 łyżeczka cukru, 1/2 kabanosa) wraz z ilością wyrażoną w gramach (można ją spisać z opakowania produktu) lub miarach domowych (np. 1 łyżka, 2 kromki, głęboki talerz); 

▪ nazwy producentów produktów spożywczych (np. mleko Łowickie, serek wiejski Piątnica, kiełbasa krakowska sucha Krakus); 

▪ zawartość tłuszczu w produktach spożywczych (np. mleko 3,2% tłuszczu, jogurt typu greckiego 10% tłuszczu, śmietanka 18% tłuszczu); 

▪ możliwie jak najwięcej szczegółów dotyczących pokarmu, takich jak rodzaj pieczywa, makaronu, kaszy, ryżu (np. chleb baltonowski, makaron z pszenicy durum, kasza gryczana palona, ryż basmati), rodzaj tłuszczu (np. oliwa z oliwek extra virgin), sposób przyrządzenia potrawy (np. duszenie, smażenie), czy zupa była zabielana, czy sos był zagęszczony i jeśli tak, to jakim produktem, czy herbata / kawa była słodzona i jeśli tak, to jakim produktem i w jakiej ilości; 

▪ godzinę pobudki, czas pracy i porę pójścia spać; 

▪ godzinę i miejsce spożywania posiłków lub przekąsek; 

▪ aktywność fizyczną (np. 30 min spacer, 60 min pływania na basenie, 90 min prac na ogrodzie); 

▪ uwagi dotyczące ewentualnych dolegliwości po spożyciu posiłku (np. zgaga, wzdęcie, biegunka). 

 

    Druga wizyta

Druga wizyta odbywa się po 3 do 7 dniach od pierwszej wizyty. W jej trakcie dietetyk przekaże Państwu przygotowane zalecenia lub zalecenia wraz z jadłospisem oraz omówi zaplanowane postępowanie dietetyczne. Czas trwania wizyty to około 30 min. 

 

    Wizyta kontrolna

Wizyty kontrolne odbywają się przeciętnie co 2 tygodnie. Stanowią niezbędny element terapii żywieniowej, gdyż umożliwiają zweryfikowanie, czy podjęte postępowanie dietetyczne zmierza we właściwym kierunku. Ich celem jest również podtrzymanie motywacji w zmianie nawyków żywieniowych oraz rozwiązywanie bieżących trudności. Podczas wizyt kontrolnych wykonywane są pomiary antropometryczne oraz analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej BIA. 
 

Opracowanie: mgr Sandra Paździor, dietetyk; dr Tomasz Szczepański, specjalista chorób wewnętrznych.