Gastroskopia

    CZYM JEST GASTROSKOPIA 

Gastroskopia to endoskopowa metoda oceny górnego odcinka przewodu pokarmowego od wewnątrz przy pomocy urządzenia o nazwie gastroskop. Gastroskop to giętki przewód o szerokości ok. 1 cm zawierający takie elementy jak kamera, przewód ze światłem, kanał do pobierania biopsji. Podczas badania gastroskopowego oglądane są przełyk, żołądek oraz dwunastnica. W trakcie gastroskopii możliwe jest również wykonanie drobnych zabiegów takich jak pobranie wycinka błony śluzowej (np. na badanie histopatologiczne, na test urazowy w kierunku Helicobacter pylorii), usuwanie polipów. Na podstawie wyników badań z pobranych wycinków możliwe jest postawienie zaleceń co do dalszego postępowania medycznego u Pacjenta (np. leczenie infekcji Helicobacter pylorii). 

    PRZYGOTOWANIE DO GASTROSKOPII  

Przed gastroskopią Pacjent nie powinien przyjmować pokarmów na co najmniej 8 h, a płynów co najmniej 6 godzin przed zasadniczym badaniem; w części przypadków dłużej, aby mieć pewność, że żołądek i dwunastnica są puste. W przypadku, gdy pacjent przyjmuje regularnie leki np. na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, leki te należy przyjąć wcześnie rano popijając jedynie niewielką ilością czystej wody niegazowanej. W Klinice Golden Care przygotowanie do gastroskopii omawiane dodatkowo jest dokładnie podczas konsultacji kwalifikującej.

    PRZEBIEG GASTROSKOPII

Przed rozpoczęciem gastroskopii Pacjent musi wyjąć protezy zębowe, jeśli takowe posiada. Gardło Pacjenta jest znieczulane sprayem z lekiem znieczulającym o nazwie Lidokaina (jeśli kiedykolwiek stwierdzono u Państwa uczulenie na jakikolwiek lek proszę poinformować o tym lekarza). Po przełknięciu roztworu, znieczuleniu oprócz gardła podlega również przełyk. Gastroskopia przeprowadzana jest w pozycji leżącej na lewym boku. W ustach Pacjenta umieszczany jest plastikowy ustnik, przez który wprowadza się gastroskop. Gastroskop przechodzi przez jamę ustną, gardło, przełyk do żołądka, a następnie do dwunastnicy. 

W wielu przypadkach podczas gastroskopii z błony śluzowej żołądka pobierany jest wycinek na badanie w kierunku bakterii Helicobacter pylorii. W przypadku stwierdzenia podejrzanych zmian patologicznych w przełyku, żołądku lub dwunastnicy lekarz może zadecydować także o pobraniu wycinków na badanie histopatologiczne. W przypadku owrzodzenia w żołądku może być konieczne pobranie jednorazowo kilku wycinków.

Momenty, kiedy badanie najczęściej jest nieprzyjemne dla Pacjenta to moment przechodzenia gastroskopu przez gardło oraz insuflacja, czyli napełnianie żołądka powietrzem. W pierwszym przypadku najczęstszymi objawami są uczucie dławienia i chęć zwracania. W drugim przypadku najczęstszym objawem jest odbijanie. Podczas obecności gastroskopu w żołądku i dwunastnicy, po wypełnieniu ich powietrzem lekarz wykonuje manewry gastroskopem w celu dokładnego uwidocznienia wszystkich części narządów, co również może powodowac dyskomfort. 

    BEZPIECZEŃSTWO GASTROSKOPII

Gastroskopia jest badaniem inwazyjnym. W warunkach ambulatoryjnych wykonuje się zwykle tzw. gastroskopię diagnostyczną, czyli służącą poznaniu przyczyn dolegliwości, bez podejmowania skomplikowanych procedur leczniczych. W przypadku konieczności usunięcia stwierdzonego w trakcie endoskopii polipa (zabieg polipektomii), w części przypadków, w zależności od charakterystki polipa, niezbędne będzie przeprowadzenie kolejnego badania endoskopowego, tym razem stricte leczniczego w warunkach szpitalnych. Decyzję o sposobie i trybie usunięcia polipa z przewodu pokarmowego podejmuje lekarz. 

Najczęstszym dokuczliwym, lecz łagodnym działaniem niepożądanym po gastroskopii jest utrzymujace się do kilku godzin podrażnienie gardła i dyskomfort w gardle. Z kolei najbardziej poważnymi powikłaniami, tzw. standardowymi, mogą być perforacja przewodu pokarmowego, silne krwawienie z nierozpoznanego wcześniej żylaka przełyku lub żołądka - każde z nich niesie potencjalne zagrożenie dla życia i zdrowia. Szczegółowe informacje na temat celu, przebiegu i możliwych działań niepożądanych gastroskopii zawsze są omawiane z Pacjentem przed badaniem. 

    BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE

W celu minimalizacji ryzyka przeniesienia poprzez sprzęt endoskopowy infekcji z pacjenta na pacjenta, gastroskopy poddawane są czyszczeniu, myciu i dezynfekcji wysokiego (!) poziomu każdorazowo przed użyciem oraz po użyciu – czyli aż 2 razy. Z kolei narzędzia do pobierania wycinków błony śluzowej (kleszczyki), które są używane podczas gastroskopii, to narzędzia jednorazowe i są przeznaczone tylko dla jednego pacjenta, a po użyciu utylizowane.

    ZALETY GASTROSKOPII W GOLDEN CARE

1/ Procedura gastroskopii w Klinice Golden Care objęta jest wewnętrznym systemem zarządzania jakością usług medycznych.
2/ Możliwość przeprowadzenia gastroskopii w znieczuleniu ogólnym. 

3/ Wielopoziomowa minimalizacja ryzyka przenoszenia infekcji. 
4/ Mycie i dezynfekcja endoskopów wysokiego poziomu (działanie bakteriobójcze, wirusobójcze,  prątkobójcze, sporobójcze). 
5/ Mikrobiologiczna kontrola dezynfekcji endoskopów.
6/ Do biopsji błony śluzowej podczas gastroskopii używamy tylko jednorazowych kleszczyków, które po każdym pacjencie są utylizowane. Działanie to zapobiega pootencjalnemu przeniesieniu się zakażeń wirusowych (WZW B i WZW C) z pacjenta na pacjenta. 
7/ Gastroskopia przeprowadzana jest w sali zabiegowej o wysokiej klasie czystości mikrobiologicznej, w tym z dedykowanym systemem wentylacji i systemem dezynfekcji powietrza. 
8/ Podczas gastroskopii prowadzony jest monitoring parametrów życiowych pacjenta.
9/ Podczas pobytu w Klinice pacjent ma przydzielone miejsce w wygodnej i komfortowej sali pobytowej. Podczas wypoczynku może korzystać z darmowego Wi-Fi. 
10/ Łatwy dojazd z każdego miejsca Wrocławia i Dolnego Śląska.
11/ Parking dedykowany przy samej klinice.
12/ Pierwszymi osobami, które poddaly się gastroskopii w Golden Care był Kierownik naszej placówki oraz jego Mama. 


jeśli potrzebujesz wykonać gastroskopię, zarezerwować konsultację u Gastrologa lub wykonać kompleksowe badania dolegliwości ze strony jamy brzusznej.